Translate

2012. november 25., vasárnap

Rizsfelfújt alias rizskoch

Középiskolás emlékeim között szerepel ez a finomság. A kollégiumban kaptunk néhányszor ebédre, valamint az egyik szobatársam, Noémi hozott néhanapján otthonról vasárnaponként.
Nálunk nem volt szokás ilyet készíteni, így a középiskolai évek után sokáig nem ettem.
Aztán egy ötlettől vezérelve rákerestem az egyik kedvenc gasztro-oldalamon.
Akkor kipróbáltam, azóta időnként nekiállok az elkészítésének. Sőt Édesanyám is tőlem tanulta meg készíteni. :)



Hozzávalók:
  • 1 liter  tej
  • 1 dl víz
  • 25 dkg  rizs
  • kevés cukor
  • 1 rúd vanília vagy 2 zacskó vaníliás cukor
  • 5 tojás
  1. A tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzárakjuk a rizst, cukorral ízesítjük. Beledobjuk a vanília rudat vagy a vaníliás cukrot.
  2. A rizst megfőzzük és kihűtjük.
  3. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját belekeverjük a már kihűlt rizsbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
  4. Egy magasabb falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk és ebbe öntjük bele a masszát.
  5. Közepesen meleg sütőben aranybarnára sütjük.
  6. Lekvárral  vagy vaniliasodóval tálaljuk.
Ha bolti jamet vásárolunk, akkor a mikróban felhevítve folyékonnyá tudjuk tenni, nagyon ínycsiklandozó. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése